Borsa İstanbul'da dün satış baskısıyla yüzde 1,21 düşüş yaşayan ve 9.398,93 puandan kapanan BIST 100 endeksi, bugün yükselişe geçti. Açılışta önceki kapanışa göre 52,33 puan (+%0,56) artarak 9.451,26 puandan işlem görmeye başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,67, holding endeksi ise yüzde 0,36 oranında yükseldi. Sektör endekslerinde inşaat yüzde 1,52 ile en yüksek kazancı elde ederken, finansal kiralama ve faktoring sektörü yüzde 0,52 ile en büyük düşüşü yaşadı.
Küresel Piyasalarda Belirsizlik
ABD'de kapsamlı vergi tasarısının bütçe açığını artırabileceği ve mali istikrarı olumsuz etkileyebileceği yönündeki endişeler, küresel piyasalarda karışık bir seyir oluşturuyor. ABD tahvil faizlerindeki yükseliş, küresel piyasalarda satış baskısına neden oluyor. Bu belirsizlikler yatırımcıların risk iştahını azaltırken, gelecek günlerde piyasaların yönünü belirlemede önemli bir rol oynayacak. Bu durum, hem yerli hem de yabancı yatırımcıların piyasaları yakından takip etmesine ve yatırım kararlarını bu gelişmelere göre şekillendirmelerine neden oluyor. Küresel ekonomik göstergelerin yakın takip edilmesi önem arz etmektedir. Bu gelişmelerin, Türkiye piyasalarına etkilerinin değerlendirilmesi gerekiyor.
TCMB'nin Enflasyon Raporu Gözler Önünde
Bugün Türkiye'nin gündeminde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporu sunumu yer alıyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın yapacağı sunum ve yanıtlayacağı sorular, yatırımcılar tarafından büyük bir dikkatle takip edilecek. Karahan'ın önceki açıklamalarında, 2025 sonu için enflasyon tahmininin yüzde 24, 2026 sonu için ise yüzde 12 olduğunu ve 2027'de yüzde 8'e gerileyerek orta vadede yüzde 5'e istikrar kazanmayı hedeflediklerini belirtmişti. Birinci enflasyon raporunda ise 2025 için enflasyon tahmin aralığının yüzde 19-29, 2026 için ise yüzde 6-18 arasında olduğu açıklanmıştı. Bu yeni raporda, enflasyon tahminlerinde nasıl bir değişiklik olacağı merak konusu.
Teknik Analiz ve Diğer Göstergeler
Yurt içinde TCMB raporunun yanı sıra kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi verileri de takip edilecek. Yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri önemli olacak. Teknik açıdan bakıldığında, BIST 100 endeksi için 9.500 ve 9.600 puan direnç, 9.400 ve 9.300 puan ise destek seviyeleri olarak görülüyor. Bu seviyelerin kırılıp kırılmaması, endeksin kısa vadeli yönünü belirleyecek önemli bir gösterge olacaktır. Yatırımcıların bu verileri ve teknik analizi dikkate alarak yatırım kararlarını almaları bekleniyor.