Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Muş'ta düzenlenen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, 2023 yılı içinde çiftçilere sağlanan desteğin 78 milyar lirayı bulduğunu duyurdu. Bugün itibarıyla 331 milyon lira daha üreticilerin hesaplarına aktarıldığını belirten Yumaklı, bu desteğin kırsal kalkınma ve yatırımları kapsadığını söyledi. Türkiye'nin gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla 1 Eylül'den itibaren bitkisel üretim, 1 Ocak 2024'ten itibaren de hayvansal üretim planlamasına geçildiğini vurguladı. Bu planlamanın, su kaynaklarını merkez alarak, il ve ilçe bazında üreticiler, odalar, üniversiteler ve bakanlık teşkilatı ile ortaklaşa yapıldığını belirtti. Bakan, planlamaya dahil olan üreticilere ek destekler sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Tarım Desteklerinde Yeni Dönem

Bakan Yumaklı, tarım desteklerinde yeni bir döneme girildiğini açıkladı. Temel desteklerin yanı sıra, stratejik ürünlerin (hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve yem bitkileri) üretim planlamasına katılanlara ek destek verileceğini belirtti. Mazotun %50'si ve gübrenin %25'inin karşılanacağını, planlamaya dahil olanlara ise bir bu kadar daha destek sağlanacağını duyurdu. Su kısıtı olan bölgeler için de ek destekler planlandığını ekledi. Hedeflerinin, dekar başına ürün verimini artırmak olduğunu belirterek, örneğin buğdayda dekar başına 700-800 kilogram hedefine ulaşmayı amaçladıklarını dile getirdi. Üreticilerin 3 yıl önceden destekleri bilmesini sağlayacak bir sistem kurulduğunu vurguladı. Kadın girişimciler ve gençlere tarımsal kredilerde pozitif ayrımcılık yapıldığını, gezginci arıcılık ve kooperatif üyelerine de ek destekler sağlandığını belirtti.

Hayvancılık Sektörüne Destekler

Hayvancılık sektörüne verilen desteklere de değinen Bakan Yumaklı, çiğ süt desteklerine yüzde 40 ilave destek sağlanacağını açıkladı. Her doğan buzağı için temel desteğin yüzde 50'si kadar ilave destek verileceğini, kendi besilik materyalini üreten işletmelere uygun fiyatlı damızlık ve besilik hayvan sağlanacağını duyurdu. Bakan, üreticilerin her zaman yanlarında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini vurguladı. Muş'taki sulama projelerinden bahseden Bakan Yumaklı, 80 kilometrelik isale hattıyla şehrin su sorununa çözüm üretildiğini belirtti. 25 kilometrelik ek isale hattı projesinin de 2025 Nisan'ında tamamlanacağını ifade etti. Muş'un şeker pancarı üretiminde önemli bir merkez olduğunu belirterek, iki yerli şeker pancarı tohumunun üreticilerin hizmetine sunulacağını duyurdu.

Türkiye Yüzyılında Tarım

Bakan Yumaklı, Türkiye Yüzyılında tarımsal üretimin artırılması için çalıştıklarını ve gelecek yıl için direkt desteklerin 135 milyar liraya çıkarıldığını açıkladı. Muş Valisi Avni Çakır ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Muş'a yaptığı yatırımlarla ilin tarım ve hayvancılık alanında Türkiye'de önde gelen iller arasına gireceğini belirtti. Toplantıya Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek ve Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün de katıldı.